Také používáte výbojky?

Ty tam jsou časy, kdy se i nás svítilo loučemi a pochodněmi, s výjimkou romantických chvilek zmizely v propadlišti dějin už i petrolejky a svíčky, na periférii zájmu už jen místy dožívají klasické žárovky, v nichž vzniká světlo žhavením wolframového vlákna.
Důvodem, proč zanikl nejeden zdroj světla, byla tu obtížnost si ho pořídit, tu jeho nebezpečnost, nepraktičnost, zbytečně nákladný provoz a často vlastně i dost nekvalitní svit, jehož se nám od některých zdrojů světla dostávalo.

výbojka

Dnes už prostě používáme to, co je bezpečné a úsporní zároveň. Abychom šetřili přírodu, energii a logicky i svou peněženku. A vybíráme-li si zdroj, jakým si budeme doma svítit, máme dost na výběr. Protože toho, co je prý tím nejvhodnějším, je celá řada, a je tak třeba i dlouho vybírat podle toho, jak velkou plochu chceme osvítit, jak silným a jak zabarveným světlem, kolika spotřebovanými kilowatty a podobně.
Mnozí z našinců sázejí už po desetiletí například na https://www.lightpark.cz/vybojky/. Které stále ještě neztratily své přednosti, stále ještě jsou jednou z nejlepších možných voleb, jakkoliv už existují po tak dlouhou řadu let.

tunel

Takové výbojky lze dnes nalézt leckde. Lze je používat jako intenzivní světlo v zářivkách či neonových nápisech, některé z nich nalézají uplatnění i v CO₂ laserech, a ve chvíli, kdy mhouříme kvůli oslnění náhlým zábleskem světla oči při fotografování, si můžeme být téměř jisti, že to, co vás prudce ozářilo z blesku fotoaparátu, byla rovněž výbojka.

A co že to výbojky vůbec jsou?
Jde prostě o uzavřené trubice naplněné směsicí různých plynů, v nichž se nalézají dvě nebo více elektrod, které přivádějí elektřinu do plynové náplně. Čímž vzniká vysoce intenzivní světlo různých barev, tedy to, oč jde u zdrojů světla především.
Takové výbojky jsou u nás snadno dostupné, a je jenom na vás, dáte-li přednost nějaké halogenidové nebo spíše sodíkové. Všechny jsou dostupné a neví-li si někdo rady, jsou tu i odborníci, kteří mu se správnou volbou pomohou. Aby si člověk svítil nejlépe, jak jenom to jde.

Category:

Related Posts