IBC kontejner šetří náklady při přepravě potravinářského zboží

Skladování a přeprava potravinářských surovin a výrobků vyžaduje mnoho specifických požadavků, zejména po stránce zdravotních rizik a pevnosti, co se týče přepravních nádob. Jestliže chcete tímto způsobem pracovat s velkými objemy potravin, je zapotřebí mít k tomu odpovídající technologické vybavení, a právě to splňují moderní IBC kontejnery 1000l. Co o nich víme a jaké jsou jejich hlavní znaky?

ovocné šťávy

Pět kontejnerů na sobě

IBC kontejnery jsou velkokapacitní nádoby pro uskladnění a transport obrovského množství surovin. Objem jednoho z nich činí rovných tisíc litrů, tedy jeden krychlový metr volného vnitřního prostoru pro tekuté i sypké materiály. Nosnost každého z nich je vyšší, než pět tun, a v praxi se počítá s tím, že v rámci logistiky bude na jedno přepravní vozidlo (kamion, vagón, lodní přepravu atd.) naloženo až pět boxů na sobě. Tím se značně ušetří náklady na přepravu maximálním využitím přepravního prostoru.

brusinková šťáva

Jednoduché čištění

IBC kontejnery jsou zhotoveny tak, aby je bylo možno velmi rychle a snadno zbavit různých anorganických i organických nečistot. Povrch boxů je velmi hladký, což zároveň usnadňuje čištění i tím, že se zde neusazují plísně a hniloba, zbytky prachu a zeminy, stopy minerálních olejů apod. Čím hladší povrch, tím lépe se zbavuje nečistot i bez použití hrubé síly a abrazivních čistidel.

Hladké povrchy jsou důležité i pro provádění desinfekce, přece jen jde o přepravní boxy, kde se pracuje s potravinářskými výrobky, a desinfekce zde má zásadní slovo.

Vnitřní vložka

Kontejnery jsou konstruované tak, aby je bylo možno rychle a jednoduše osadit vyměnitelnou vnitřní vložkou. Ta se pak plní samotným nákladem a zajišťuje jeho homogenitu a potřebnou jakost po celou dobu přepravy, Vložka je neprodyšná a nehrozí tu kontaminace nežádoucími patogeny z vnějšího prostředí, což je velmi důležité zejména při přepravě tekutých a sypkých potravin, například koření, mouky, ovocných a zeleninových dření, lisovaných šťáv, pasírované zeleniny apod.